ENGLISH
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

EMBEREK,
akik a Mini-t híressé tették -

Rowan Sebastian Atkinson
(Newcastle upon Tyne, Egyesült Királyság, 1955. január 6. – )
brit humorista és komikus színész, avagy: Bab Úr a Rekeszizmok Réme


Nemzetközi sikereit 1989-től kezdve alapozta meg leghíresebb szerepével, az örökké kíváncsi, esetlen Mr. Bean-nel, akit 1995-ig játszott az azonos című televíziós sorozatban, amelyből 1997-ben mozifilm, 2002-től kezdve pedig rajzfilm is készült. Atkinson humora szinte szavak nélkül is megállja a helyét és elsősorban gesztusaira, de főként arcjátékára támaszkodik. Innen is ered beceneve: Rubber face, vagyis gumiarc.


- Mr. Bean akcióban
Tizenkét évvel ezelőtt láthattuk őt először Antal Imre showjában, a Szeszélyes évszakokban. Fénykúp vetült a macskakőre, és rövid szünet után az égből lepottyant valami. Pillanatokig - amíg feldogozta az eseményeket - a földön feküdt. Majd megrázta magát, körülnézett, és egy gyenge-elmélyű arc-kifejezésével kikacsázott a képernyőről, hogy aztán megkezdje mindennapi ámokfutását. Ő Mr. Bean, magyarul Bab úr.
Már a kezdő képsorból is sok minden kiderül. Egyesek szerint abból, hogy Bean fénykörben ér földet, miközben angyalok kara dalol, arra következtethetünk, hogy ő maga is az égből kitagadott, bukott angyal, aki azért jött közénk, hogy bennünket itt a Földön megnevettessen. Vagy pedig azért, mert egyszerűen rosszul lépett odafönn, és leszédült.
Mások szerint viszont szó sincsen bukottangyal-elméletről, Mr. Bean mindössze egy szerencsétlen idióta. Egy azonban biztos: Mr. Beannel szemben senki sem marad közömbös.
Az emberek vagy szeretik és rajonganak a Rowan Atkinson által megformált karakterért, vagy hevesen tiltakoznak ellene. Langyos, ``nekem mindegy`` állásponton senki nem marad iránta.

- Privát Bean
Azt hihetnénk, Rowan Atkinson éppen oly ügyefogyott és nevetséges magánéletében, akárcsak a képernyőn. Pedig épp ellenkezőleg. A színész példás családi életet él. Amikor nem forgat, feleségével és gyermekeivel vidéki házában húzódik meg.
Atkinson 1955. január 6.-án született Consettben. Szülei, Ella May és Eric Atkinson tipikus angol farmerek voltak. Gyermekkorát zsúfolt lakónegyedben tölti, ám apja gyakran kiviszi bátyjával a családi farmra.
Magániskolába járatják, tanulmányait a Durham Choristers School-ban kezdezdte, majd a St Bees School-ban folytatta, innen kerül először a Newcastle egyetemre, majd a híres-neves Oxford városába, ahol elektromérnökként diplomázik.
A Newcastle University-n elektromosmérnöknek tanult. Oxfordban, a Queen Collage-n tanult tovább, ahol mindig résztvett és szerepelt az ottani ``drámaszakkörön``, illetve a Experimental Theatre Club-ban is szerepelt. Ezekben az években találkozott Richard Curtis íróval és Howard Goodall zeneszerzővel. Ezek a találkozások alapozták meg a jövőjét és indították el karrierjét. Richard Curtisszel kabarétréfákat kezdenek írni, sőt elő is adják azokat.
Egy másik egyetemi cimborájával rövid ideig komikuspárost alkot: Tony Blairrel elnyerik az ``Év egyetemi humoristái`` díjat. (A Tony nevű srác tetszési indexe pár éve elképesztő magasságban szárnyalt Nagy-Britanniában. Nem véletlenül ő volt 2007-ig a miniszterelnök.)

Televíziós pályafutása
Atkinson egy napig sem dolgozik elektromérnökként. Az egyetem után Angus Deayton mellett végülis bekerült a tévébe. Kitűnő szereplése és sikere miatt 1978-ban, az ITV felajánlotta neki, hogy egy showműsorban szerepelhessen, amit természetesen elfogadott.
A Hampstead Színházban helyezkedik el, és komédia-revükben lép fel, két év múlva pedig a BBC legendás ``Ez aztán a kilenc órai hírek`` című, fékvesztett humorú show-jában dolgozik, melynek forgatókönyvét barátja, John Lloyd írta. Ebben a műsorban eggyütt szerepelt meg Mel Smith-szel, Pamela Stephenson-nal és Griff Rhys Jones. Akkoriban mindhárman elismert írók, színészek voltak. A sorozat elnyer minden elképzelhető díjat, 1980-ban még az Emmyt is, amire manapság csupán az X-akták és a Vészhelyzet képes.
A műsorral párhuzamosan Atkinson a Londoni Globe Színházban egyszemélyes kabaréval, hamisítatlan ``one man shaw``-ban lép fel. A tomboló siker meghozza gyümölcsét: azonnal megválasztják ``Az év legjobb komikus személyiségének``.
A sikerszéria nem marad abba. 1983-ban barátjával, Richard Curtissel illetve Ben Eltonnal a Blackadder című sorozatot kezdték el írni, sőt mindhárman szerepeltek is benne. A sorozat újra nézőcsúcsokat döntöget (Ebben az angol történelmen fut végig).
Egy 2000-es közvéleménykutatásban a Blackedder a 16. helyen végzett az ``100 legjobb angol tévésorozat`` toplistáján. Második, harmadik és negyedik évadja is volt a sorozatnak, melyek után a világ egyik legnézettebb műsorába, a ``BBC situation comedies ever``-be került.
Atkinson mindeközben filmszerepeket is elvállal: játszik Sean Connery oldalán a Sohase mond, hogy soha című James Bond-filmben, az Oroszlánkirályban a hangját kölcsönzi Zazunak, a Négy esküvő, egy temetés papjaként láthattuk a vásznon, utoljára pedig a Rat Race Üldözési Mánia című filmben láthattuk melyben olyan nevek is szerepelnek, mint John Cleese, vagy Whoopi Goldberg. Ezután következett az a korszak, melynek nevéről ismerik legtöbben Rowan Atkinsont: a Mr. Bean című 14 részes sorozat, mely 1990-1997-ig folyamatosan készült.


Mr. Bean karaktere 1989-ben született meg, és Atkinson úgy gondolta, nagy bukás lesz a sorozat. Az első részek után azonban csodálkozva vette észre, hogy egyre többen azonosítják őt Mr. Beannel. Azóta bekerült a skatulyába, és nem is nagyon akar kimászni belőle.
``Érzem, hogy öregszem...`` - nyilatkozta, de még nem akarok szakítani Beannel. Ha majd úgy gondolom, abba kell hagynom, akkor majd szívesen játszanék olyan filmekben, mint a Holt költők társasága.

- Filmes pályafutása
Filmes karrierje 1983-ban kezdődött, amikor is a James Bondos ``Soha ne mond hogy soha`` című filmben szerepelt. Ezután a ``Dead on time`` című filmben szerepelt, melyben hatalmas sikert aratott. Majd Mel Smith filmében, a ``The tall guy`` -ban kapott főszerepet. Ezután csak kisebb szerepeket kapott viszont híres filmekben, mint például a ``Scooby-Doo``. Majd jöttek a Beanes filmek: ``Bean, az igazi katasztrófafilm`` és a ``Johnny English`` című filmek. A nemrég megjelent ``Mr. Bean nyaral`` című filmben ismét háttérbe szorult a beszéd, és szerintem pályafutásának tökéletes befejezése lett ez a mű - merthogy sokan azt beszélik, hogy végleg visszavonul.

- Magánélet
A Blackadder idején ismerkedett meg feleségével Sunetra Sastry-vel, akivel 1990-ben össze is házasodtak. Szűkkörű esküvő volt Russian Tea Room-ban, New Yorkban.
Két szép gyerekük született: Lily és Benjamin. Ma egy Oxfordshire-i faluban élnek.
Szabadidejét a tenisznek és a gokartozásnak szenteli.
Legköltségesebb hobbyja az autók iránti szerelme, és cikkeket ír a CAR-ba, a brit autósmagazinba.
Az Aston Martin-októl kezdve a veterán autókig vannak darabok a garázsában. A versenyzésért is oda van: rendszeresen jár ki versenyezni Austin Metrokkal, Mercedesekkel és Ferrarikkal. Csak egyetlen autófajtát nem szeret, mégpedig a Porschét.
No és itt, az autóknál, feltétlen megemlítendő dolog a Mini – amely lépten-nyomon feltűnik filmjeiben, a pályafutása során, és mára már - elválaszthatatlanok lettek.
A kis almazöld színű 1000-es Mini a fekete motorháztetővel Bean, és ezáltal, Atkinson védjegyévé is vált.

Issigonis és John Cooper után talán nem túlzás azt állítani, hogy Atkinson által alakított együgyű, szerencsétlen néha gonosz Mr. Bean figurája méltán kerülhet fel azon személyek közé, akik híressé tették a Minit.
Filmjei
• Mr. Bean nyaral (2007)
• Az eltakarítónő (2005)
• Johnny English (2003)
• Scooby-Doo – A nagy csapat (2002)
• Üldözési mánia (2001)
• Papás-mamás (2000)
• Bean – Az igazi katasztrófafilm (1997)
• Négy esküvő és egy temetés (1994)
• Boszorkányok (1990)
• A nagy balek (1989)jamesbond
2008.02.22.
Feltöltötte: Julcsi | Megnézték: 6966 vissza

Belépés


Név:


Jelszó:


Regisztráció

Szavazás

Milyen kütyün keresztül olvasod a honlapunkat?
szavazás állása és régi szavazások