ENGLISH
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Mi is ez?

Mi is az a Mini Világtalálkozó?

   A Mini Világtalálkozó egy 1978 óta évente megszervezett megarendezvény, amelyen Európa minisei, a klasszikus Mini tulajdonosai találkoznak. Rengeteg ország megannyi klubjának sok-sok minise gyűlik össze, hogy egy hatalmas kempingterületen élvezhessék egymás társaságát, megcsodálják egymás autóit és kiállítsák saját Minijüket. Az első néhány esztendőben Németországban szerveződött, a 80-as évek közepe óta évente más és más ország ad otthont az év legnagyobb minis összejövetelének. Az autó szempontjából jubileumot jelentő években a Mini hazájában, Nagy Britanniában kerül rá sor. 2012 természetesen nem ilyen év, de szeretnénk, ha ezúttal másért lenne emlékezetes a világtalálkozó.


  Rendszerint Nyugat- és Közép-Európa összes országából érkeznek Minik az IMM-re, de néha akad olyan is, aki elhozza a Minijét a tengerentúlról, Japánból, Ausztráliából, vagy az Egyesült Államokból. A legtöbben a Mini otthonából, Nagy-Britanniából jönnek, de sok Mini látható francia, belga, svájci, olasz és német rendszámmal is. A résztvevő Minik száma promóciótól és helyszíntől függően 1000 és 5000 között van.


  Az elsősorban angol Mini-alkatrész gyártó és forgalmazó cégek jelen vannak a Mini Világtalálkozókon, szinte minden beszerezhető ilyenkor a kisautókhoz, vagy velük kapcsolatban. A résztvevők számára többféle verseny is szerveződik, hogy megméretessék magukat és autóikat. A legszebb, legerősebb, leghangosabb, legrégebbi, legmesszebbről jött és legeredetibb Mini is díjat kap, amellett hogy szlalom-versenyen, vagy klubok versenyén is összemérhetik tudásukat a tulajok.


  A rendezvény jellegét tekintve inkább mondható egy gigantikus veterántalálkozónak, mint egy fesztiválnak. Ugyan mindkét résztvevő-típus jellemzői megtalálhatók egy-egy Világtalálkozón, de az "angolos higgadtság" dominál. A számtalan érdeklődő és látogató rendszerint egy "Mr. Bean-autó" látványától is lázba jön, de ha ennyi féle Mini jelenik meg valahol egyszerre, az mindig teljes publicitást kap.


  Az Mini Világtalálkozók szervezési elveit szabályzat rögzíti, melyet az ún. President's Meeting, azaz az elnökök tanácsa felügyel. A szabályzat értelmében két évre előre kell pályázni egy adott évi Világtalálkozó szervezéséért. A szervezés jogáért küzdő klubok prezentációt tartanak a jelen lévő összes klub elnökeiből álló tanács előtt, majd a klubvezetők titkos szavazással értékelik, hogy melyik helyszínt/országot, ezáltal klubot választják.

 
  A rendezvény négy napos, minden nem jubileumi évben Pünkösdkor kell megtartani. Ebből általában egy nyílt nap, mikor bármikor bárki testközelből is megcsodálhatja a Minik kavalkádját. A 2012-es, balatonfüredi Mini Világtalálkozó esetében ez május 26-a, szombat, 10-20 óráig. A résztvevők sátorban alszanak és napjuk nagy részét a rendezvény helyszínén töltik. Az Világtalálkozókon általában megjelenik a Minihez köthető (nemzetközileg) híres ember is, az ő jelenlétük kiemelt programelem. Hazánkban a találkozó fényét ilyen minőségben az egyik leghíresebb "repülő finn", az 1967-es Monte Carlo Rallye-t Minivel megnyerő Rauno Aaltonen emeli. A rendezvény területén kívülre nyúlik az ünnepélyes felvonulás, melyet az autók számának korlátozásával tesznek kezelhető méretűvé.


  A több ezer résztvevő mellett sok turista és látogató is megfordul a Mini Világtalálkozón. Nem csak a szakmabeli közönség érdeklődik, sokszor remek családi programként is funkcionál. A fent említett nyílt nap programja megtekinthető a "Programok" menüpont alatt.

Belépés


Név:


Jelszó:


Regisztráció

Szavazás

Milyen kütyün keresztül olvasod a honlapunkat?
szavazás állása és régi szavazások